Evren

DÜNYA DIŞI YAŞAMA EV SAHİPLİĞİ YAPABİLECEK 8 GEZEGEN

Nikolaus Kopernik’ in 540. doğum günü nedeniyle  dünya benzeri  en yaşanabilir 8 gezegen Porto Riko Üniversitesi tarafından yayınlandı.

Araştırmacılar dünya dışı yaşama ev sahipliği yapabilecek gezegenleri belirlemek için Earth Similarity İndex –Dünya Benzerlik İndeksi (ESI) adı verilen bir indeks kullanılarak, yaşanabilir gezegenlerin güncellenmiş bir listesini yayınladılar.  Önceki sistemin dış gezegenleri sınıflandırmak için yetersiz olduğunu belirten bilim adamları, yeni sistemde bazı düzeltmeler yaparak yeni bir sınıflandırma yaptılar.

Yeni hesaplamada yapılan değişiklikler sayesinde dış gezegenlerde sadece sıcaklık ve radyasyon seviyeleriyle değil,  yeni eklenen HITRAN (yüksek çözünürlüklü transmisyon moleküler absorbsiyon)  ve HITEMP( yüksek sıcaklık spektroskopik absorbsiyon parametresi)  parametreleri sayesinde ESI hesaplamaları düzeltildi.

Eğer tabi ki, Starship Enterprise gemisi gibi  bir uzay gemisi yapılabilirse, bu dış gezegenlere gidilerek yaşam aranabilir. İşte dünya dışı yaşama ev sahipliği edebilecek 8 gezegen.

gGliese 581 d (0,50 ESI)

Dünya’ nın hemen yanı başındaki Gliese 581 yıldızındaki 5. gezegen olan Gliese 581 d, dünyaya benzer şekilde su, bulutlar ve ılık bir yağmura sahip. ESI indeksine göre bu gezegen, dünyayla % 50 benzerlik gösteriyor. Ayrıca bu gezegen dünyanın iki katı yer çekimine sahip olduğundan gezegene gidip gelmek oldukça zor olacak. Çünkü kalkış yer çekiminden dolayı, oldukça çok itiş gücü gerektirecektir.

 

m

MARS (0,64 ESI)

Mars güneşimizin yaşanabilir bölgesinde bulunduğundan ESI indeksine göre % 64 benzerlik gösteriyor. Mars evrende dünya dışı yaşam şimdilik gözlenmese de , potansiyel olarak yaşanabilir olarak adlandırılıyor. Curiosity daha önce yaptığı testlerde, Mars’ ta daha önce akan dereler bile olabileceğini göstermişti.

 

HD 40307 g (0.67 ESI)

lkEn yeni keşiflerden biri olan HD 40307 g  yıldızının yörüngesinde olduğu ve böylece sıvı halde su  bulundurabileceğini belirtti. Ayrıca gezegen kendi etrafında dönüyor. Yani gece ve gündüz dönüşümüne sahip. Eski analiz yöntemine göre bu gezegen bizim gezegenimizle % 79 uyuşuyordu. Fakat ESI ile yeni yapılan hesaplamalara göre % 67 benzerlik tespit edildi. Gezegen yıldızın yaşanabilirlik bölgesinin tam ortasında bulunuyor ve dünyadan 7 kat büyük bir gezegen. İşte dünyadan 7 kat daha büyük olduğundan, yaşanabilir gezegenler arasında yer çekimi en büyük olan süper gezegen.

 

mkm

Gliese 163 c (0,68 ESI)

Gliese 163 c gezegeni dünya benzeyen en büyük gezegenlerden biri.Fakat 60 derecede kaynayan bir denizi var. Sanki kaplıcalarla dolu bir gezegen gibi. Bir yılı tam 26 gün sürüyor.

 

tauTau Ceti e (0,74 ESI)

Tau Ceti yıldızının etrafında dönen gezegenlerden en sonuncusu olan Tau Ceti-e, yaşanabilir bölge de yer alıyor. Gliese 163 c’ ye benzeyen gezegen, Venüs’ den içeride bir yörüngede dönüyor. Güneşi bizim güneşimizden iki kat daha yaşlı  olan kayalık gezegende hayat varsa bile şimdiye kadar evrimleştiği düşünülüyor.

 

ke

Kepler-22b (0,75 ESI)

600 yıl ışık uzaktaki Kepler-22b, Dünya’ nın sanki kardeşi gibi gözüküyor. Kepler 22b’ nin bir yılı 290 gün sürüyor, yani 365 güne yakın.  Her şey gayet iyi gözükse de bu gezegende bulut yüzdesi az olduğundan bu gezegendeki suyun yıllar önce buharlaşmış olabileceği öngörülüyor.

 

Gliese 667C c (0,79 ESI) Gezegeni

glM-tipi bir yıldız etrafında dönen Gliese 667C c gezegeni belki de dünya dışı yaşam için en uygun gezegenlerden biri olabilir.  Star Trek terminolojisinden ismini alan M-tipi yıldız, gezegene ev sahipliği yapıyor. 29,4 C derece yüzey sıcaklığına sahip gezegen belki de yaşam barındırabilir. Bu gezegendeki alacakaranlık bölümlerde yaşam olabileceği düşünülüyor. Yalnız gezegenin tek kusuru sanki hedefe kilitlenmiş gibi dönmemesi. 3 yıldıza sahip Gliese 667C c gezegeninde oldukça ilginç bir manzara olacağı düşünülüyor.

jjjjGliese 581 g ( 0,82 ESI)

İşte bu gezegende yaşam olma olasılığının çok yüksek olduğu belirtiliyor. Gliese 581 -g  eski hesaplamaya göre  Dünya’ yla  % 92 benzerlik gösteriyordu. Fakat ESI’ nin son hesaplamalarıyla % 82 olasılıkla yaşam barındırabileceği anlaşıldı. Herşeye rağmen dünya dışı yaşamın barınabileceği en olası  gezegen  Gliese 581 -g oluyor. Dünya’ ya ne kadar da benziyor değil mi?

Gerçek Bilim

 

Kaynak : http://www.dvice.com/2013-2-20/meet-9-most-habitable-worlds-universe-so-far

Çiğdem Sarıgül

Çocukluğumdan beri bu evrendeki gerçek rolümüzü, gerçekten nereden geldiğimizi, nereye gideceğimizi araştırıyorum. : )

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu