a12ef2d9491d550e87de06cf61048f8c

İlk Önce Kendini Düzelt!

 

wallmann_19Doğanın, yeşilin elden gittiğini düşünüp, tepki gösterip açık havada iğrenç sigara dumanıyla havamızı kirletenler, yerlere çöplerini atanlar…

8-bin-kisilik-doga-kampindan-kalan-copler-10123490_o-tile

 

 

Real-fur-scarf-full-skin-red-fox-scarfs-shawl-women-soft-super-big-gray-silver-fox.jpg_q50

 

Kürk giysilere karşı çıkıp, deri ayakkabı giyenler…

 

 

Dog meat is relatively common in Vietnam, and when grilled is called thit cho nuong

Uzak doğu ülkelerinde kedi/köpek yiyenlere dehşete düşerek tepki verip süt emen kuzu/oğlak yiyenler…

 

 

1Köleliğe karşı olup, başka fakir bir ülkede çocuk işçilerin elleriyle imal ettiği markaları giyenler/kullananlar… Evde klavye başında fotoğrafını/videosunu çektiği acı dolu görseli paylaşmasını bilip, bunun için hiçbir şey yapmayanlar…

Kurban bayramına karşı çıkıp, hafta sonu piknik alanlarında hayvanları kızartanlar…

2.-Frequently-asked-questions-aboutHayvanları korumak adına karşısına çıkan et yiyicileri eleştirip aynı zamanda evde çocuksuz, kimsenin beslenmesinden sorumlu olmayan ve kendi evcil hayvanlarını başka hayvanların etiyle yapılmış mamalarla besleyen veganlar/vejetaryenler… kendini aydınlanmış sanıp, üstünlük taslayıp başka yardıma muhtaç insanlara şifa önerileri dağıtan/satan ama kendi hayatını düzene sokamamış hasta fikirlere sahip ‘master seviye’ etiketli kişiler… kısacası kendini bilmeyen, farkındalığı düşük seviyede olan tüm insanlar…  Şikayet ederken ilk önce kendimize bakmamız gerekiyor. Çünkü bunu başardığımızda o kadar çok eksiğimizin farkına varacağız ki.

Mesela, karantina süreci bittiğinde ne yapacağız? Gözümüzün önüne bir getirelim;

Plajlara, piknik alanlarına akın edeceğiz, kendimizi alışveriş merkezlerine atacağız, restoranlara hücum edeceğiz, parklara doluşacağız….İpini koparmış gibi saldıracağız her yere.

!Dikkat ederseniz herkesi aynı kefeye koymadım. Tabii ki aramızda dengeli yaşamaya çalışan insanlar var!

Ama genel görüntü bu olacak. Ve bunu bir tek ben akıl etmiyorumdur herhalde. Bizler evde oturmuş şu cümleleri okumak durumunda kalıyoruz;

female-teen-girl-stand-feel-freedom-relaxation-travel-outdoor-enjoying-nature-with-sunrise_1421-1047

-Bu virüs insanlara ne öğretti?

-Hava mis gibi oldu!

-Artık arı seslerini duyabiliyoruz!

-Gürültü kirliliği ortadan kalktı!….

v.s…..

Sonra ne olacak? Yani şimdi evde şunu mu düşünüyoruz? ‘Bu süreç sonlandıktan sonra artık doğamızı/havamızı kirletmeyeceğim.’ ‘İnsanlara iyi ve kibar davranacağım.’ ‘Masum hayvanları koruyacağım.’ ‘Uzak durmak zorunda kaldığım her şeye saygı duyup, teşekkür edeceğim.’ …v.s.

Yine eskisi gibi belki herkesle fazla temasta bulunmayacağız ama yine topluma uyarak aynı şekilde davranacağız…

Bende kendimle ilgili bir sürü olumsuz özelliğimle uğraşıyorum. Ama hiç bir zaman bilerek yaşam ortamıma zarar vermiyorum, kirletmiyorum ya da insanları rahatsız edecek şekilde alanlarına girmiyorum. Ve sorun çıkaranları da uyarmayı biliyorum.

Group of people on peak mountain climbing helping team work , success conceptBir çok değerin farkına varılması lafta kalmamalı bence. Yani gerçekten yaşam ortamımızı güzelleştirmek elimizde. Elimizde olmayan nedenlerle doğamıza zarar verilirse de birlik olabilmemiz gerekiyor.

Her birey ilk önce kendisini düzeltmeye çalışsa otomatik olarak hepimiz düzeliriz. Bu kadar basit.

Çiğdem Sarıgül – 18/04/2020

 

Hakkında Çiğdem Sarıgül

1969 yılında Almanya' da doğdum. 1996 senesinden beri Antalya' da özel bir hava yolu şirketinde çalışıyorum. Kendimi bildim bileli bu evrendeki gerçek rolümüzü, gerçekten nereden geldiğimizi, nereye gideceğimizi araştırmaya çalışıyorum. : )
x

Check Also

Deliberation-by-Mario-Sanchez-Nevado

Utanıyorum!

Topluma mal olmuş bir insan göçtüğünde, utanıyorum bazen paylaşmaya. Çünkü yakından takip etmemişimdir önemli ...