İnanç Sistemleri

ESKİ BİR KIZILDERİLİ İNANCI; DÜŞ KAPANI

Dreamcatcher

10393683_1573737646233438_4210087156951630006_nRüyaları yakalayan eskiler -büyük kutsal gücü ellerinde tutarlar ve geceleri ayinler yaparlar, ayinlerden önce ise uyudukları yerin üzerine asmaları için uyuyanları güvende kılmaya yarayan özel bir ağ yaratırlar. Ağ patikalarında yol aldığında kötü rüyalar ağlara takılıp yollarını kaybeder ve günün ilk ışıklarıyla yok olurlar. İyi rüyalar yollarını bildikleri için merkezden geçerler ve uyuyanlara doğru güvenli bir şekilde yönlendirilirler.

Kızılderili inançlarına göre Kızılderililer rüya yakalayıcıları yeni doğan bebeklerin başucuna koyarlarmış. Rüya yakalayıcının orta kısmındaki örümcek ağı şeklindeki bölge kötü rüyaların geçmesini engellermiş ve böylece bebeğin kötü rüya görmesi engellenirmiş.

Yapımında kullanılan ve geleneksel olarak söğüt ağacından yapılan çemberin hayatın çemberini (bebek olarak doğmak, çocukluk, yetişkinlik ve tekrar bebeğe dönüşen yaşlılık) sembolize ettiği, çembere dolanarak örülen, ortası boş ağın çemberle buluştuğu nokta sayısına göre farklı farklı şeyler sembolize ettiği bilinir.

Örneğin eğer sekiz noktada buluşuyorsa, örümceğin bacaklarını sembolize ediyor. İnanılan efsaneye göre çeşitli nedenlerle tüyler eklenen (mesela bir tanesi iyiliğin yolunu kutsanmış tüylerle bulacağını söylerken, diğeri bunu halka yayan adamın rüyasında öyle gördüğünü söylüyor), kötü düşünceleri sizden uzaklaştırıp, iyi düşünceyle dolmanızı sağlayan Kızılderili inanışı.

Düş kapanı hakkında pek çok efsane vardır. Bir inanca göre, bilgeliğiyle tanınan İktomi adlı bir adam, örümcek kılığında bir ruhani liderin rüyasına girmiş, adamın tüylerle ve at kılıyla süslü, söğüt ağacından çemberini alıp, bu çemberin etrafına ağ örmeye başlamış ve bir yandan da adama hayat çemberinden, dünyada bizi yaşam çemberinin her döneminde etkilemeye hazır iyi ve kötü güçlerin olduğundan bahsetmiş.

Konuşmasının sonunda düş kapanını tamamladığında, bunun ağının iyi olan düşünceleri, arzuları, istekleri tutacağını, ağın ortasındaki deliğin de kötülükleri uzaklaştıracağını söylemiş ve böylece düş kapanı Kızılderili halk arasında yayılmış.

Ojibweler, rüya kapanının bir insanın rüyalarını değiştirdiğine inanırlardı. Onlara göre düş kapanının ortasındaki ağ kötü düşleri tutar ki güneş doğduğunda onları yok edebilsin, ortasındaki delik ise iyi düşüncelerin bizlere gelmesini sağlayandır. Bu inanışa göre ortasından aşağı bir tüy asılmalıdır; böylece iyi düşünceler yollarını bulacaktır. Düş kapanının ağı sürekli iyi düşüncelerle örülmelidir ki iyilikler tekrar bizi bulsun.

11193280_1573737419566794_6754262694396391401_nKodrad J. ye göre, ‘’Sadece güzel rüyaların süzgeçten geçmesine izin verilmiştir. Kötü rüyalar ağda kalıp gün ışığıyla birlikte göğe yükselirlerdi. Güzel rüyalar diğer tarafa geçebilirdi ve yataklı kuş tüyüne kayıp düşerlerdi.’’

Lakota nesline göre ise, Kâbus delikten diğer tarafa geçer ve pencereden dışarı çıkar. Güzel rüyalar perdede (ya da ağda) yakalanır ve sonra uyuyan bir insanın tüylerine kayıp düşer.

Belirli bir kutsal kitap yerine mitolojik hikâyelerin kabilenin kutsal kişileri tarafından aktarılmasıyla doğayı ve doğadaki varlıkları kutsal semboller olarak gören Kızılderililer bütün ihtiyaçları olan şeylerin doğada olduğunu ve doğanın bize sunduklarıyla korunabileceğimizi bize göstermişlerdir.

‘’İnsan eğer bir kuşun yalnız ağlayışını ve su birikintisi etrafında tartışan kurbağaların seslerini duymazsa hayatın anlamı nedir?’’ diyen Kızılderili felsefesine sanırım her insanın biraz ihtiyacı var.

Nasıl Yapılır?

Söğüt ağacından ve daire şeklinde yapılan muska hayat çemberini sembolize etmektedir. Bebeklik-Çocukluk-Yetişkinlik-Yaşlılık ve sonra tekrar bebeklik anlamı taşımaktadır.

Çemberlerin Taşıdığı Anlamlar:

Çembere dolanarak örülen ipler ortası boş ağ gibi örülür. Çember 8 noktada buluşuyorsa örümcek halkadır. Ortasından aşağıya bir tüyde sallanmalıdır. İyi düşünceler yolunu tüylerin hareketine göre bulacaktır.

Alıntı

Çiğdem Sarıgül

Çocukluğumdan beri bu evrendeki gerçek rolümüzü, gerçekten nereden geldiğimizi, nereye gideceğimizi araştırıyorum. : )

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu