exorcism_of_emily_rose_2

Anneliese Michel’ in Şeytan Çıkartması   (‘The Exorcism of Emily Rose’ filminin gerçek hikâyesi)

11970’lerin ortasında Almanya’da Anneliese Michel isimli genç kızın başından geçen olayları ele alan, gerçek bir hikâyeden yola çıktığı için insan ırkının en derin dehlizlerine yolculuk ettirerek ve din, tanrı, şeytan, inanç, varoluş gibi konuları sorgulatarak, filmi daha da farklı bir yere koymamızı sağlayan bir film ‘The Exorcism of Emily Rose’.

Gerçek hikâyede; 1968 yılında epilepsi teşhisi konulan Anneliese, 1970-74 arası kısmi felç olduğu, etrafta şeytani yüzler ya da hayaller gördüğü pek çok atak yaşamaya başlar. Kendisi aynı zamanda koyu Katolik’tir. Zamanla ruhuna şeytan girdiğine inanmaya başlar ve gittiği doktorlar ve aldığı ilaçlara rağmen ataklarda hiç bir azalma olmaz, tersine hem sayıları hem de şiddetleri zamanla artmaya devam eder. 74-75 arası bir kaç kez şeytan çıkarma için kiliseden izin istenir, fakat kilise kabul etmez.

2Almanya’daki Katolik kilisesi en sonunda 75 Eylülünde şeytan çıkarma işlemi için izin verir ve 2 rahibi görevlendirir. Eylül 75’den Temmuz 76’ya kadar şeytan çıkarma seansları haftada 2-3 sefer olarak devam eder. Bu arada kızın durumu iyice kötüleşir, hiç bir şey yememeye başlar, ancak ilaç ile uyutulup yemek verilecek kadar ağırlaşır.

Ailesinin evinde kalan Anneliese, kriz anlarında bağırmaya başlayıp, evin içinde çırılçıplak koşuşturmakta, kendi idrarını içmekte, örümcek ve dışkı yemekte, anlaşılamayan lisanlarda ve ses tonlarıyla konuşmakta hatta hastalığı kendi kendine zarar verme boyutuna kadar ulaşmaktaymış.

3Bazen iki-üç erkek ancak zapt edebiliyormuş. Ve tabii psikolojisi de zamanla kötüleşiyor, bu arada seanslar devam ediyor, rahipler hep seansları kayıt ediyormuş. Yaklaşık kırk kaset dolmuş ve son seans 30 Haziran 1976’da olmuş. 1 Temmuz’un öğle vaktinde Anneliese son nefesini vermiş.

Ölümünden sonra ailesi ve rahipler hakkında dava açıldı. Ölüm sebebi açlıktı…Dava uzun süre Avrupa’da epey ses getirdi. Psikologlar ve doktorlar şeytan çıkarma sırasında kaydedilen kasetleri dinledi. Sonunda bu duruma sebep olanların Anna’nın ailesi ve rahip olduğuna karar verildi. Kısaca rahipler ve ailesi zaten epilepsi hastası olan kızı belki de farkında olmadan etkilemiş, yaptığı hareketlere sebep çıkarmışlardı. Koyu Katolik olan Anna ise bunlardan rahatlıkla etkilenmiş olabilirdi. Mahkeme kararı sonucunda, ailesi ve rahipler altı ay ceza aldı.

4Daha sonra Katolik kilisesi açıklama yaparak Anna’nın ruhuna şeytan girmesi gibi bir durum olmadığını söyledi. Hatta bu kararın ardından Vatikan, rituale romanum’un tekrar incelemeye aldı ve 98 yılında yeni bir versiyonunu yayınladı. Katolik kilisesinin şeytan çıkarma için katı kuralları vardır. Bunlar 1614 yılından beri rituale romanum adı altında kabul görmüş ve uygulanmıştır. Fakat incelemeyle birlikte adı değiştirilip, exorcismis et supplicationibus quibusdam oldu.

5Film, Emily Rose’un (Anneliese michel) ölümüyle açılıyor ve ölümüne sebep olduğu gerekçesiyle suçlanan rahibin mahkemeleriyle devam ediyor. Mahkeme boyunca geriye dönüşlerle Emily Rose’un yaşadıklarına şahit oluyoruz. Bu arada rahibin avukatlığını üstlenen agnostik Erin Bruner’in Tanrı’yı, varoluşu ve inancı yeniden sorgulamaya başladığında, film artık bizim için de bir sorgulama niteliğini taşımaya başlıyor.

 

Alıntı

Hakkında Çiğdem Sarıgül

1969 yılında Almanya' da doğdum. 1996 senesinden beri Antalya' da özel bir hava yolu şirketinde çalışıyorum. Kendimi bildim bileli bu evrendeki gerçek rolümüzü, gerçekten nereden geldiğimizi, nereye gideceğimizi araştırmaya çalışıyorum. : )

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.

x

Check Also

50674627

Düşünce Fotoğrafçılığı (Thoughtography)

Düşünce fotoğrafçılığı, bir fotoğraf cihazı kullanarak veya kullanmadan, insanın düşünce ve imajlarının hassas bir ...