TUFAN MİTOLOJİSİNİN KÖKENİ
Dünyadaki kültürlerin çoğu kendi insanlarının kökenini ve geleneklerini tarif eden bir mitolojiye sahiptir. Hikayeler genellikle Tanrıların ortaya çıkışını, insanlığın yaratılışını, kodların ve yasaların oluşturulmasını içerir.
Bu mitler sıkça davranışların, spiritüel ve zengin bir hayatın nasıl yaşanacağını tarif eden modeller oluşturur. Bu tipik olarak bir kahramanın yolculuğu ile örneklenir ve böylece hayatta kalmaları ve yükselmeleri yolculuklarındaki davranışlarına bağlıdır.
Bir Kültürel kahramanın büyük tufana karşı hayatta kalma yönetimini mükemmel bir şekilde özetleyen bir mit var.
Bu efsane dünyanın her yerinde, Afrika’ dan Hawaii adasına kadar uzanır. Tipik olarak bir Gök Tanrı’ sının yarattığı sorunlu ve günahkar insanlarına kızmasını içerir. Ceza eylemi olarak insanlarının üzerine yeryüzündeki tüm yaşamı silebilecek büyük bir sel gönderir.
Genelde başka bir iyi niyetli Tanrı, hayatta kalması için bir veya bir grup ölümlü insan seçer. Kendilerinde büyük bir erdem görür ve onlara büyük bir gemi inşa etmelerini, mağaraya sığınmalarını ya da bir ağaca tutunmalarını söyler. Çok sık, hayatta kalmaları sel sularının ulaşamayacağı bir dağın tepesinde son bulur.
Bu kültürel kahramanlar daha sonra insanlığın yeniden çoğalmasını sağlarlar. (Örnek: Eski Ahit’ te anlatılan Nuh, Babil’ li Gılgamış, Hindistan’ dan Manu, Andaman adalarından Loralola ve Kalola…vs.)
Peki, bu mit kaç yaşında? Bazı iddialar aşağıdaki olaylara dayalı:
Burkle Darbesi: Yaklaşık 5000 sene önce bir meteorit Hint okyanusuna çarpıp, Afrika ülkelerini, Hindistan ve orta doğuyu seller altında bırakmış olabilir.
Karadeniz Tufanı: Son buz çağının sonunda kıyılarında yaşayan bütün insanları yerinden etmiş Karadeniz’ e buzullardan buz selleri dolmuş.
Younger Dryas Darbesi: Yaklaşık 13.000 yıl önce tüm toprakların tükenmesine neden olan büyük sel felaketine sebep olan meteor yağmuru. Bu darbenin çoğunluğu Amerika’yı etkiledi.
Bütün bu teoriler bir sel felaketinin kanıtını sunmakta. Bununla beraber binlerce yıl evvel bu sel tufanı mitinin nasıl Avrasya’ dan Amerika’ya birbirinden izole yaşayan kültürlerde var olduğu açıklanamadı…
Kaynak: Human Odyssey
Çeviri ve Resim Düzenleme: Çiğdem Sarıgül