10999110_1541107759496427_6015006088784389596_n

Karma Nedir?

Bu çok sık sorulan bir soru ve bu sözcükle ilgili oldukça fazla yanlış anlaşılma var. Karma basitçe “Eylem” demek. Sözcüğün Sanskritçe kökeni bu. Ama tabi her eyleminde bir sonuçları oluyor. Dolayısıyla bilinçli seçimler yapmak Karma’nın gelecekteki sonuçlarını yaratabilmek için en verimli yöntem. Yani Karma, hem geleceği oluşturan bir şey, hem de geçmişin yankısı. Çünkü başta “gelecek” diye baktığımız, önce “şimdi”ye, sonra da “geçmiş”e dönüşür, geçmiş de “şimdiki an”ımızı, ardından geleceği tesis eder.

Karma ruhlarımızı şartlandırır. Ruhun şartlandırılması Karma’dır. Şartlandırma: hafıza, istek ve hayal gücü ile gerçekleşir. Yogik gelenekte birçok insan için “Karma mahkûmu” denir, çünkü refleksif olarak Karma, koşullu davranışı etkiler.

Yani bizler, sürekli olarak insanların ve şartların tetiklediği ve öngörülebilir sonuçlar getiren koşullanmış reflekslerden oluşan bir bütün haline geliriz. Böylece aydınlanmanın amacı, Karma’nın prangalarını sonsuz özgürlüğe yönelik olarak kırmaktır. Bu Sanskritçe’de “Maksho” olarak adlandırılır. Dolayısıyla, “Karma yazgıyı mı yoksa özgür iradeyi mi ifade eder” diye sorulduğunda, cevap “her ikisi de” dir.

Eğer farkındalığınız yoksa bilinçsizlik halinde iseniz, o zaman yazgısal bir evren içindesiniz demektir ve eğer farkındalığınız varsa, farkındalık derecenize bağlı olarak yazgısallıktan kurtulursunuz ve aydınlanma mertebesinde tamamıyla özgür olur, sonsuz olasılıklar alanında yaşarsınız.

Karma bu şekilde tarif edilir. Öyleyse Karma özgürlüğü mü ifade eder? Evet, Karma özgürlüğün bir onayıdır. Çünkü geçmişteki durumlar mevcut anın şartlarını oluşturur; fakat mevcut an ile ne yaptığınız, farkındalık derecenize bağlıdır.

Daha fazla farkındalık, Karma döngüsünden daha fazla çıkabilmek demektir. Ve bunu yapabilmek için, önce de belirtmiş olduğum o dört yolu takip etmeniz gerekir; olmak, sevmek, bilinçle yaratmak ve hizmet. Karma döngüsünden böyle kurtulursunuz. Yani Karma demek, “her eylemin bir sonucu vardır”. Ne kadar bilinçle seçim yaparsak o kadar tekâmül edebildiğimiz bir gelecek yaratmış oluruz.

Deepak Chopra

 

Hakkında Çiğdem Sarıgül

1969 yılında Almanya' da doğdum. 1996 senesinden beri Antalya' da özel bir hava yolu şirketinde çalışıyorum. Kendimi bildim bileli bu evrendeki gerçek rolümüzü, gerçekten nereden geldiğimizi, nereye gideceğimizi araştırmaya çalışıyorum. : )

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.

x

Check Also

buddha

DURUGÖRÜ NEDİR?

  En basit tanımıyla Durugörü: Beş duyunun dışında, eşyaları, olayları ve düşünceleri algılama ve ...