duygusal-zeka

BİLGİ PAYLAŞIMI

 

 

Zor iştir bilgi paylaşımı yapmak. Paylaştığımız bilgi kendi fikrimiz ve görüşümüz ise bilgi bize ait olduğu için eleştirilere verilecek cevaplara zaten hazırlıklıyız dır. Yok eğer alıntı ise, eleştirilere cevap verebilmek için bilgiyi dikkatli okumakta ve benimsemekte fayda var.İster alıntı olsun ister kendi fikrimiz bilgiyi paylaşmadan evvel bütün eleştirilere hazırlıklı olmamız lazım. En azından paylaştığımız bilginin arkasında durabilmek için. Duramadığınız zamanlar olmaz mı? Mutlaka olacaktır onlara da hazırlıklı olmanız lazımdır.

Alacağımız tepkiler ise genelde şöyledir.

-“……..’dan sonrasını okumadım” diyenler

-“Daha fazla araştırın” diyenler

-Uzun ve paragrafsız yorumlar: Bu kişi farklı isimler ve terimler kullanabilir ve söyledikleri hakkında bilgiliymiş havasını verebilir.

-Büyük harf kullananlar: Bu kişi büyük harflerle yazarak kendini hem duyurmaya hem de haklı olduğunu göstermeye çalışmaktadır. Sizin niyetiniz eleştirmek ve tartışmak iken böyle kişiler dinlemekten ziyade daha çok “ben konuşacağım sen de dinleyeceksin” tavrını sergilemeye çalışmaktadır.

-Eleştirinizde iddia edilmeyen bir şeyi iddia etmişsiniz gibi gösterenler: Maalesef bu tarz durumlarda “hayır öyle bir şey iddia etmedim” deseniz bile karşınızdaki kişi “ben ne anladıysam odur” modu na girer.

-Bir sorudan diğer soruya zıplayıp verdiğiniz cevapları dikkate almayanlar: bu tarz kişilerle konuşmaya devam etmenizin pek bir anlamı yoktur.

-İtirazda bulunup bu bilgiyi destekleyen kanıtların olduğunu söyleyip bu kanıtları gösteremeyenler.

-“Ama bunun nasıl bir zararı olabilir ki?” diyenler.

-“Ama bunu birkaç kişi gözlemledik” diyenler.

Bunların bir çoğunu grup paylaşımlarımız da yaşadık. Üzüldüğümüz zamanlarda oldu. O yüzden hem paylaşımlarımız a hem de yorumlarımıza dikkat etmek gerekir diye düşünüyorum.

Tabi ki paylaşıma vakıfsanız tepkilere verilecek cevaplar da bellidir.

Tepki almak kötümü? Hayır değil aldığınız tepkiyi fikirlerinizle çürütürseniz tepki vereni ve izleyeni ikna ederseniz çok faydalı diyebilirim. Çünkü konuya vakıfsanız tepkiye verdiğiniz cevap tepki vereni ve izleyenleri hem ikna eder hem de aydınlatır.

 

Alıntı…

Hakkında Sadullah Başar

1982 İstanbul doğumluyum. Yapı tasarım işi ile ilgilenmekteyim. Antik uygarlıklar, dinler öncesi tarih ilgi alanım. Manisa' da ikamet etmekteyim.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.

x

Check Also

Amish-Ailesi

AMISHLER

Amishler ve “Kutsal Direniş” (Çok Bilmedikleriniz) ABD’de vergi borcu ciddî bir suç olarak kabul ...