c6b2370f9508bfac0668666f96a32f35-d3dl4pz

OM-AUM

 

Hinduizm ve kimi Budizm mezheplerinde bir sembol, yoga ve kimi meditasyon çalışmalarında ise bir mantra (zikir) olarak kullanılan hece. Kimilerine göre Om hecesi, ‘Om, lotusun içindeki mücevher, Hum..’ anlamındaki sanskrit cümle; ‘Om mani padme Hum’ un kısaltması olup, bir çiçeğin açılmasını ifade eder. (Tibetçe’ de ‘Om mani padme Hung’)

deity_stand_trishul_om_swastika_2d_temple_style_stand_white_with_glassOm hecesi ya da sesi, yaratıcı nefesi ifade eden en kutsal mantradır ve sesin en mükemmel ifadesi olarak kabul edilir. Bu sesin sembolü olarak kimi yerlerde swastika gösterilir. Hinduizm’ de spiritüel bilginin en kutsal ve geniş ifadesi olarak kabul edilen Om’ un yazılışıyla oluşan sembol ise, yüksek şuuru temsil eder. Upanişad’ lara göre de bu ‘bozulmaz Brahman’ ı, müteal realiteyi ve hakikati temsil eder.

Om sembolü, yani hecenin yazılışı, 3 eğriden oluşan (3harf) bir semboldür ki latince harflerle AUM olarak belirtilir. Mandukya Upanişad’ da 3 eğriden her birinin 3 şuur halinden birini karşıladığı açıklanır. Aynı zaman bu hecedeki 3 öğe ile birlikte 4. öğe sessizliği ifade eder. Om hecesi sessizlikten doğar ve sessizlikte biter.

A- Uyanık hal / bilinç hali – Bedenin kök bölgesi.
U- Derin uyku hali / bilinçsiz hali – Bedenin karın bölgesi.
M- Rüya hali /bilinçaltı –  Kaşların ortası (3. Göz).

cc
Kutsal metinlerin başında yer alan bu sembol Brahma-Vişnu-Şiva trimurtisini de temsil etmektedir. Kimilerine göre Om sembolünün yazılışı olan 3 eğrili bu sembol, Hint kültürlerine Mu kültüründen miras kalmış olup, fizik alem-süptil alem- manevi alem, (corpus-animus-spiritus) gibi çeşitli şekillerde ifade edilen evrensel üçlem prensibini temsil etmektedir.

 

Kaynak: Dharma Ansiklopedi

Resim Düzenleme: Çiğdem Sarıgül

Hakkında Çiğdem Sarıgül

1969 yılında Almanya' da doğdum. 1996 senesinden beri Antalya' da özel bir hava yolu şirketinde çalışıyorum. Kendimi bildim bileli bu evrendeki gerçek rolümüzü, gerçekten nereden geldiğimizi, nereye gideceğimizi araştırmaya çalışıyorum. : )

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.

x

Check Also

thoth-mynzah-osiris

HERMETİK ÖĞRETİ’DE İNİSİYASYON

  Başlangıçtan bu güne kadar yeryüzünde yaşamış inisiyeler içinde beşeriyeti belki de en fazla ...